Wat is Vingerreflexologie?

Vingerreflexologie is een methodiek die het levenspad, het karakter, de persoonlijkheid en het gedrag kan analyseren door het interpreteren van de vingers.
Deze methode kan worden toegepast om snel en effectief oude belemmerende emoties zoals bezorgdheid, nervositeit, angst, irritatie, woede, schaamte, schuldgevoel, zelfmedelijden, eenzaamheid en verdriet te verwijderen. Ook wel blokkades genoemd. 


Vingerreflexologie geneest geen ziektes, er wordt gezocht naar de belemmerende emotie (blokkade) waardoor het immuunsysteem is gaan falen. We neutraliseren de emotie waardoor het lichaam zichzelf weer kan herstellen.


De emoties die je in de eerste 15 jaar van je leven hebt ervaren, bepalen hoe je de rest van je leven met die emoties omgaat.

 

Hoe werkt vingerreflexologie?

Onze handen en vingers zijn een verlengstuk van ons brein. Via ons lichaam en de zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven) krijgt ons brein informatie over alles wat er zich in ons leven afspeelt. Onze tastzin (de vingers) is hierbij het gevoeligst.

Dit maakt dat we de pijnlijke, emotionele herinneringen kunnen terugvinden in onze vingers. Zij zorgen immers voor een heftig proces in ons brein. Iedere vinger heeft hierin een andere functie. Middels de complexe verbinding tussen onze vingers en ons brein, werkt vingerreflexologie.

 

Duur van de behandeling

De duur van de sessie hangt af van de klacht. Vaak is 1 sessie al voldoende. Voor chronische klachten heb je wellicht wat meer sessies nodig. De sessie duurt ongeveer een uur. 

 

Betekenis van handen en vingers

De vingers van de rechterhand zijn een weerspiegeling van de opgeslagen gebeurtenissen uit het verleden. Ze reflecteren het denken, de buitenwereld en het uiterlijk.
De vingers van de linkerhand vertellen ons meer over de intuïtie, ons innerlijk (jij als persoon) en hoe die in de toekomst beter ingezet kan worden. Ze reflecteren de intuïtie.

Daarnaast vertelt de vorm van de vingers meer over iemands karakter, persoonlijkheid, gedrag en levenshouding. De rechter vingers weerspiegelen daarbij de rationele (verstandelijke) kant en de linker vingers reflecteren de (emotionele) gevoelskant. Door een directe verbinding met het emotioneel deel van het brein kunnen diverse (emotionele) belemmeringen, overtuigingen en gedachtes effectief worden aangepakt. 

De wijsvinger

Deze vinger staat in verbinding met je dikke darm en is de vinger die te maken heeft met "de dingen tot je nemen". Zowel je dagelijkse voeding als de (heftige) emoties van mensen om je heen. Deze vinger laat ook zien hoe je in het leven staat. 

De wijsvinger geeft inzicht in de oorzaak van eetstoornissen, waarna deze effectief kunnen worden aangepakt. De wijsvinger is ook in te zetten bij acute ontstekingen van het gelaat, de mond, de keelholte en bij migraine. 

Functie: ambitie

Orgaan: dikke darm

Emotie: wijzen naar anderen

 

De middelvinger

Deze vinger heeft een centrale rol. Aan de binnenkant van deze vinger is je gehele lichaam geprojecteerd. Het is een tijdslijn. Alle gebeurtenissen uit je verleden zijn in je brein opgeslagen. 

Vanaf de aanzet van je hand tot het eerste kootje zijn de levensjaren van 0-15 jaar. Na het eerste kootje tot aan het topje van je vinger staat voor de rest van je leven. 

Ook staat de middelvinger voor het doorstromen van het bloed en geeft steun bij psychische en psychosomatische stoornissen. 

Functie: centrale rol

Orgaan: bloedsomloop en brein

Emotie: niet erkend voelen

 

De ringvinger

Deze vinger staat in verbinding met je buik. In de buik zitten je gevoelens en sensoren voor de stofwisseling. Met deze vinger is de energiehuishouding te regelen, verbeter je intuïtie en kom je beter in balans. Daarnaast is deze vinger in te zetten bij acute keelontsteking, rouw en andere heftige emoties. 

Functie: immuunsysteem

Orgaan: buik

Emotie: alleen gelaten

 

De pink

Deze vinger staat in verbinding met de dunne darm en je hartmeridiaan. Daarnaast staat hij voor zelfvertrouwen of het ontbreken hiervan en hoe je in het leven staat. Deze vinger is goed in te zetten voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, 

De pink kan, samen met de wijsvinger (dikke darm), worden ingezet om af te vallen. 

Functie: allergieën

orgaan: dunne darm

Emotie: onzekerheid

 

De duim

Deze vinger staat in verbinding met je longen. De duim staat voor intuïtie en de reactie op je omgeving. De duim zorgt voor een vasthoudend patroon. Eigen gedachtes die we als belemmerend ervaren worden hier vastgezet. Wil je je leven veranderen zonder last te hebben van je belemmerende (in het verleden aangeleerde) overtuigingen, dan is de duim in staat dit te veranderen. 

Functie: intuïtie, zenuwstelsel

Orgaan: longen

Emotie: angst (voor vernieuwing)

 

De muis (handpalm)

De muis staat in verbinding met het autonoom zenuwstelsel. De muis kun je masseren als je (veel) last hebt van angsten en fobieën. Hoe harder de muis, hoe angstiger je bent. 

Functie: bron van het leven

Orgaan: ruggengraat, navel

Emotie: (totale) wanhoop

 

Voor wie?

Vingerreflexologie is praktisch en toepasbaar op verschillende gebieden in de volwassen leeftijd. Bij kinderen met blokkades behandel ik de moeder omdat zij de blokkades onbewust heeft doorgegeven aan het kind. 

  • Traumatische ervaringen
  • Allergieën
  • Onverklaarde lichamelijke klachten 
  • Het immuunsysteem versterken
  • Faalangst 
  • Lichaam en geest in balans 

 

Waar is het op gebaseerd?

Vingerreflexologie gaat uit van het holistische principe: Lichaam en brein (geest) vormen een onlosmakelijk geheel. 

 

De geschiedenis van vingerreflexologie

De grondlegger van de vingerreflexologie is Ruud Overstegen. 

Op de site vingerrelfexologie.nl en dactyologie.nl vind je meer informatie.